Gå tilbage

Mindre virksomheder misser pointen ved at have en bestyrelse

Hvis der både står ”ejer” og ”leder” på døren ind til dit hjørnekontor, er sandsynligheden for, at du samtidig har en bestyrelse ret lille. Faktisk er det kun omkring 10 procent af de ejerledede danske ApS’er, der i dag har en professionel bestyrelse.

Mange ser stadigvæk det at have en bestyrelse som en unødvendig formynder – og hvorfor skulle man dog hive sådan et organ ind til at sidde og bestemme over hovedet på en selv og ens virksomhed?

Men så misser man pointen med at have en bestyrelse.

For det første skal man ikke se bestyrelsen som en økonomisk udgift, men som en investering.

For det andet er en bestyrelse særdeles brugbar, når man står i forandringstider.

 

"Sidder man to brødre, en søster og en tante om bordet i bestyrelsen, kan det være vanskeligt at tale om vigtige og svære beslutninger." (Kenneth Mikkelsen og Peter Agergaard)

 

For få år siden stod alle virksomheder med en gigantisk GDPR-byrde, og i dag er det ESG, der skal implementeres. For selvom der måske ikke er lovkrav om ESG-rapportering for virksomheden, kan der være krav fra kunderne. Og det er ikke sikkert, at ESG eller andre områder inden for compliance-agendaen nødvendigvis er ens spidskompetence, bare fordi man er god til at drive sin forretning.

Derfor skal man også se bestyrelsen som et sted, hvor relevante ressourcer kan byde ind med kompetencer – kompetencer som måske ellers ville kræve nye stillinger i virksomheden. For alternativet vil her ofte være konsulenter, men en professionel bestyrelse giver en anden loyalitet og kontinuitet.

Der er ikke nogen tvivl om, at det skaber merværdi at have en professionel bestyrelse. Det viser CBS-tal tilbage fra 2019, der pegede på, at omsætningen per ansat i mindre virksomheder stiger markant med op mod 25 pct., det øjeblik der kommer bare ét ikke-familiært medlem udefra ind i en bestyrelse.

Sidder man to brødre, en søster og en tante om bordet i bestyrelsen, kan det desuden være vanskeligt at tale om vigtige og svære beslutninger. Står man over for en ny strategi eller er der brug for at drøfte, hvad man eksempelvis gør den dag, ledelsen skal skiftes ud, kan en bestyrelse med et par friske ansigter udefra, være dét, der får de svære samtaler lettere på gled.

En sidegevinst kan være, at den sparring, mange måske ofte hiver med hjem og belemrer deres ægtefælle med, nu i stedet kan hentes hos bestyrelsen – og på mere kvalificeret vis.